‘Pekala, bu Garip’: Katar’ın Stadyumlarda Alkol Satış Yasağı Kararının Detayları – Robert Hart

Katar, Dünya Kupası stadyumlarında bira satışını yasakladı, FIFA Cuma günü, etkinlikle ilgili büyüyen tartışmalara katkıda bulunan ve muhtemelen futbolun yönetim organını utandıracak ve turnuvanın uzun süredir sponsoru Budweiser ile sorunlara yol açabilecek bir son dakika u-dönüşü olduğunu doğruladı.

ÖNEMLİ NOKTALAR

  • FIFA, Katar’ın Doha kentindeki Dünya Kupası taraftarlarının stadyumlardan alkol alamayacağını söyledi.
  • Stadyumların kurumsal alanlarındakiler — çoğu taraftarın erişemeyeceği pahalı bölgeler- haberlere göre hala alkol satın alabilecekler ve alkolsüz bira (Bud Zero) hala mevcut olacak.
  • Duyuru sert bir politika değişikliğidir- Katar’da halka açık yerlerde içki içmek yasa dışıdır ve alkol sınırlı alanlarda servis edilmek üzere ayarlanmıştır ve satışlar sıkı bir şekilde kontrol edilmektedir – ve turnuvanın başlamasından sadece iki gün önce gelir.
  • FIFA, kararın ev sahibi ülke Katar ile yapılan görüşmeleri takip ettiğini ve taraftarlara turnuvayı “herkes için keyifli, saygılı ve keyifli bir deneyim” haline getirmek için çalışacaklarına dair güvence verdiğini söyledi.”
  • Yasağın, onlarca yıldır Dünya Kupası’nın ana sponsorlarından biri olan ve turnuvada bira satmak konusunda münhasır haklara sahip olan Budweiser’i muhtemelen kızdıracak ve FIFA, ana şirketi AB Inbev’e anlayışından dolayı teşekkür etti.
  • Budweiser’in resmi hesabı, duyurudan sonra kısa ömürlü ve şimdi silinmiş bir tweet yayınladı: “Pekala, bu garip …”

NEYİ TAKİP ETMELİ?

Budweiser veya ana şirketinin geri dönüşü ne şekilde devralacağı açık değildir. Bira fabrikasının etkinlik için FIFA ile 75 milyon dolar değerinde bir sponsorluk anlaşması var ve kararı büyük bir sözleşme ihlali olarak görebilir. AB InBev haber ajanslarına verdiği demeçte, 12 Kasım’daki karardan haberdar olduğunu ve imtiyaz standlarının yerini değiştirmek için FIFA ile birlikte çalıştığını söyledi. “Odak noktamız, yeni koşullar altında mümkün olan en iyi tüketici deneyimini sunmaya odaklanıyor.”

ANAHTAR ARKAPLAN

Dünya Kupası, dünyanın en büyük spor etkinliklerinden biridir. Bu büyük bir para ve büyük bir siyaset ve tartışmalar Doha’nın teklifini yolun her adımında rahatsız etti. Yolsuzluk iddiaları ev sahibi seçim sürecini gölgeledi – Katar, yıllar önce FIFA tarafından temizlendi – ve etkinlik için devasa stadyumlar ve altyapı inşa etme çabaları binlerce göçmen işçinin ölümünün gölgesinde kaldı. Katar’ın iç karartıcı bir insan hakları sicili var, eşcinsellik yasadışı ve kadın hakları sınırlı, bu da taraftarların turnuvaya katılmaları durumunda sorun yaşayabileceğine dair korkulara neden oluyor. Turnuvaya çöl ülkesinde ev sahipliği yapmanın çevresel maliyetinin, ev sahibi ülkenin karbon nötr olduğu iddialarının aksine önemli olduğuna inanılıyor. Katar’ın ikliminin pratikliği, Doha’nın yaz sıcağı ve neminin en kötüsünden kaçınmak için turnuvanın Kasım ayında düzenlendiği anlamına da geliyor. Program, turnuvanın olağan yaz oyun zamanının aksine, birçok büyük futbol ligiyle çatışıyor ve profesyonel oyuncular için büyük sorunlara neden oldu.

Yazının orijinali: https://www.forbes.com/sites/roberthart/2022/11/18/well-this-is-awkward-beer-banned-from-qatar-world-cup-stadiums-after-last-minute-u-turn/?sh=5aac59d8cd1c

Çeviri: Ekin Melisa Çoğal

Gözden Kaçırmayın!