Hindistan Dosyası: Alkol Yasakları Gerçekten İşe Yarıyor Mu? – Aashish Shrivastava*

Alkol yasakları hedeflenen kazanımlarının hiçbirini yerine getirememekle beraber önemli miktarda gelir kaybı, polis hizmetlerinde gerileme ve feragat edilen kamu servislerinden dolayı halka yüksek maliyetlere sebep oluyor.

Gujarat Eyalet Başbakanı Vijay Rupani, alkolün yasak olduğu eyalette son iki yılda iki milyar beş yüz yirmi milyon Hindistan Rupisi değerinde alkol ele geçirildiğini açıkladı. Gujarat’da alkol üretimi, satışı ve tüketimi birkaç lüks otel ve yabancılar istisna olmak üzere yasaklanmış durumda.

Eğer Başbakan açıkça iki milyar beş yüz yirmi milyon Hindistan Rupisi değerinde alkol ele geçirildiğini kabul ediyorsa, gerçek meblağın çok daha yüksek olması olası. Sonuçta hükumetler nadiren olumsuz verileri tam halleriyle açıklarlar. Ayrıca, eyalette hükumetin bulamadığı veya ele geçiremediği çok daha fazla kaçak içki bulunıyor olması da mümkün.

Devletin neden alkol üretim ve tüketimini kontrol etmenin tek yolunun neden yasaklar olduğunu düşündüğü bir merak konusu. Yasaklardan sonra ciddi miktarda alkol ele geçirildi ve piyasada kaçak alkolün ulaşılabilirliğini hiçbir zaman tam olarak bilemeyeceğiz. Bir ürünü yasaklamak insanları o ürünü tüketmekten alıkoymaz, sadece piyasayı karaborsaya iter, ürünün fiyatı arttıkça suç örgütleri için kârlı bir sektöre dönüşür. Yasaklar ayrıca karteller ve suç çeteleri de yaratır.

Alkol Yasaklarının Yan Etkileri

Alkol yasaklandığında, üreticiler tüketicinin kendilerini polise şikayet etmesinden korkmaksızın ürettikleri içkilerin içine farklı maddeler karıştırabilirler. Alkol zehirlenmelerinin en çok yaşandığı eyaletlerin hükumetin alkolü yasakladığı eyaletler olması bir rastlantı değil. İnsanların kendileri de kanunu çiğnedikleri için suçlulardan şikayetçi olamadıkları Gujarat ve Bihar’da yüzlerce insan hayatını kaybetti. Basitçe yasak koymak bir çözüm değil.

Hindistan’da alkol satışından elde edilen vergiler kamu gelirinin yaklaşık çeyreğini oluşturuyor ve Gujarat alkol yasağından dolayı yıllık yaklaşık yüz milyon Hindistan Rupisi kaybediyor. Eyalet hükumetleri alkol yasaklarını belli seçmen gruplarını memnun etmek için koyuyor. Hükumetler ayrıca suç oranını azaltma, trafik kazalarını önleme ve kamu sağlığını iyileştirme gibir farklı sebepler de öne sürüyorlar. Fakat bu hedeflere çok nadiren ulaşılabiliyor.

Suç oranı azalmanın aksine genellikle artış gösteriyor çünkü suç örgütleri kaçakçılık yapmaya başlıyor. Sağlık sonuçlarında bir fark gözlenmiyor. Yasaklar insanları içmekten alıkoymuyor, sadece onları illegal yollarla içmeye itiyor. Trafik kazalarıyla ilgili veriler ise şaibeli, alkol yasaklandığında trafik kazalarının azaldığını gösteren istatistiksel bir kanıt bulunmuyor.

Üstüne, yasaklar kanun ve nizam yönünde de zarar yaratıyor. Polisler, tecavüzcü ve katilleri yakalamak için kullanabilecekleri kısıtlı kaynaklarını alkol kaçakçılarını yakalamak için kullanıyorlar. Mahkemeler artan dava sayılarının yüklerini çekiyorlar. Patna Yüksek Mahkemesi yakın zamanda Bihar hükumetini 2016’da yürürlüğe konan alkol yasağıyla ilgili açılan iki yüz bin dava ile mahkemelerin işleyişini yavaşlattığı için kınadı.

Sonuç olarak, alkol yasakları hedeflenen kazanımlarının hiçbirini yerine getirememekle beraber önemli miktarda gelir kaybı, polis hizmetlerinde gerileme ve feragat edilen kamu servislerinden dolayı halka yüksek maliyetlere sebep oluyor.

Çeviri: Buse Kaplan

*Yazının orijinali: https://spontaneousorder.in/do-liquor-bans-actually-work/

Gözden Kaçırmayın!