Norveç’te Pandemi Tedbiri Olarak Uygulanan Alkol Yasağı ve Etkileri – Eva Grape

Norveçlilerin dünyanın en mutlu insanları arasında olduğu neredeyse herkes tarafından bilinir. Bilmeyenler için, Norveç 2017 yılında dünyanın en mutlu ülkesi olarak kabul edildi. O zamandan beri ilk üçteki sıralamasından yavaş yavaş uzaklaşarak 2020’ye kadar 5. sırada yer aldı, Finlandiya ise birkaç yıldır üst üste listelerin başında yer alıyor.

İskandinav halkı kısıtlamalardan en iyi şekilde yararlanma gibi sıra dışı bir beceriye sahiptir. Olumlu düşünce yapıları sayesinde Nordik halkı uzun kışlar boyunca gelişmeyi başardı. Kısacası, birkaç oryantasyon noktası kış depresyonu riskine karşı hepimizin aynı türden bir direnç geliştirmesine yardımcı olabilir:

  • Kros, kayak, paten, hatta koşu gibi sporları yapmak için açık havada zaman geçirmek;
  • Kötü hava koşullarına karşı nasıl giyinileceğini bilmek ulusal bir beceridir (kat kat yün harikalar yaratacaktır);
  • Mumları yakıp iyi bir kitapla sıcak bir battaniyenin altına sokulmanın saatlerce uzaklaşmak için mükemmel bir yol olduğu (koselig olarak bilinir) rahat uzun akşamları dört gözle beklemek.

Buraya kadar her şey yolunda. Norveçliler -diğer tüm İskandinav halkları gibi- sadece iyi değil, gerçekten harika bir şekilde zorluklarla başa çıkıyor gibi görünüyorlar, bu da dünyanın geri kalanının başarılarını biraz kıskanmasına neden oluyor.

Ancak bir an için gerçeklerle yüzleşelim ve alkolle olan ilişkilerine bakalım.

İskandinavya genelinde alkol, yasalar ve kısıtlamalarla ciddi ölçüde düzenlenmiştir. Özellikle Norveç, sarhoş olmak için en pahalı yerlerden biridir (en azından Avrupa’da). Alkol ve tütünün ne kadar pahalı olduğu düşünülürse, sokaklarda sigara içen sarhoş birini görmek sizi çok zengin biriyle karşı karşıya getirebilir.

Düşünün, Norveçlilerin en sevdiği hafta sonu aktivitelerinden biri (Covid-19’dan önce) İsveç sınırını geçerek alkol de dahil olmak üzere kendi ülkelerinden biraz daha ucuz olan farklı malları ithal etmektir.

Life in Norway’e göre, “Bir mağazanın açılış saatlerine bakılmaksızın, tüm süpermarketlerin alkol satabilecekleri saatler sınırlıdır. Hafta içi akşam 8’den sonra, Cumartesi günleri akşam 6’dan sonra ve Pazar günleri tüm gün, sadece lisanslı bar ve kulüplerin alkol satmasına izin verilir. İstisna olmaz, çünkü süpermarket kasalarının çoğu bu saatlerden sonra alkollü içecekleri kabul etmez.”

Yani esasında, bu Ocak ayında Avrupa’daki üçüncü enfeksiyon dalgası sırasında daha da katı kısıtlamalara tabi olan programın dışında, yalnızca restoran ve barlardan alkol satın alabilirsiniz.

Oslo bölgesi, geçtiğimiz hafta Covid-19’un yayılmasına karşı bir önlem olarak alkol yasağına ilişkin farklı tavsiyeler aldığından beri tartışmalarla karşı karşıya kaldı.Norveç’te İngilizce yayın yapan The Local’ın haberine göre, “Pazartesi günü Norveç Sağlık Müdürlüğü yasağın en az iki hafta uzatılmasını tavsiye ederken, Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü (NIPH) yasağın kaldırılmasını tavsiye etti.”

Bu sadece tartışmalı ve bir dereceye kadar kafa karıştırıcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda insanları bir arada durmaları gerekirken bölüyor. Birçok bar ve restoran sahibi, alkol satış yasağının bir sonucu olarak devasa miktardaki litrelerce alkolü borulara boşalttı:

Oslo’da birçok bar ve restoran işleten Noho Norveç’in başkanı Karl Henning Svendsen, E24 gazetesine verdiği demeçte, “Bugün 150.000 ila 200.000 Norveç kronu bira döktük” dedi.

Sonuç olarak, devlet tarafından işletilen alkol mağazası Vinmonpolet (Şarap Tekeli şeklinde tercüme edilir), bugünlerde alkol satın almak için tek seçenek olarak burayı gören bitmek bilmeyen insan kuyrukları topladı. Hunter VG’ye yaptığı açıklamada, uzun kuyruk süresinin insanları mağazalara erişmek için farklı belediyelere seyahat etmeye zorladığını ve bunun da Hükümetin “Oslo ve Follo bölgelerinde Vinmonopolet’i yeniden açma kararına yol açtığını […] bunun azalan hareketliliğin artmasına ve toplumda enfeksiyonların yayılmasına katkıda bulunacağını düşünüyoruz” dedi.

Çeviri: Maya Kurter

Yazının orijinali: https://medium.com/the-venting-machine/norwegian-alcohol-ban-during-covid-19-peak-and-its-effects-on-happiness-bea3fa579bfc

Gözden Kaçırmayın!